Chef Joseph Hadad a dezvăluit toate trucurile pe care trebuie să le știi, pentru un burger perfect.
Aproape toată lumea adoră mâncarea de tip fast food. Indiferent dacă te afli sau nu la dietă, un burger, spre exemplu, este binevenit, odată la câteva săptămâni. Totuși, nu este nevoie să îl mai cumperi din restaurante, spune Joseph Hadad, care mărturisește că unul preparat acasă poate fi semnificativ mai delicios. Tot ce ai nevoie este să deții câteva truci cheie, care să-ți transforme preparatul într-o adevărată delicatesă.
„Am pregătit în cele ce urmează o serie de trucuri care să vă facă burgerii de acasă la fel de buni ca cei din bistrourile specializate. Și câtă vreme legumele sunt legume și chifle bune puteți găsi în tot felul de brutării artizanale, aproape toată atenția ar trebui să vi-o îndreptați către carne și modul în care o pregătiți.
Carnea proaspăt tocată este mult mai bună decât cea cumpărată de-a gata. Fie că alegeți să o tocați acasă, fie la măcelărie, porniți de la bucățile de carne întregi și aveți grijă să fie un procent de 20-25% grăsime și restul carne macră pentru o chiftea cum trebuie.”, a scris chef Joseph Hadad pe blogul său personal.
Mai mult, este foarte important și cum gătești chiftelele de carne, nu doar compoziția lor. În acest sens, Joseph Hadad te sfătuiește să le formezi mai mari decât sunt chiflele, întrucât acestea se vor strânge la gătire, iar niciodată să nu tasezi cu o spatulă pe ele, pentru că acest lucru le poate lua foarte mult din savoare.
„Pentru formarea chiftelelor, trebuie să țineți cont că la gătire, carnea își reduce volumul, așa că pentru a nu rămâne prea mici în comparație cu chiflele, formați chiftele cu diametrul mai mare decât chifla. De asemenea, nu manipulați prea mult carnea, ca să nu își piardă din aerare și să devină prea densă chifteaua. Pentru că la coacere burgerul are tendința de a se umfla un pic, folosiți-vă de trucul greutăților. Cel mai probabil nu aveți unele speciale de burger ca în restaurant, dar folosiți un capac sau o farfurie rezistentă la căldură și cu ceva mai greu pus deasupra, pentru a le păstra forma plată, dar nu le tot presați cu spatula pentru a nu socate sucurile din carne.”, a mai spus acesta.
De asemenea, dacă îți dorești să ai parte de o carne extrem de suculentă în burgerul tău, atunci trebuie să eviți să faci mai multe greșeli, spune Joseph Hadad. În primul rând, este esențial să scoți carnea de la frigider și imediat să o pui în tigaia încinsă, astfel încât aceasta să nu stea nicio clipă la temperatura camerei. Apoi, la fel de important mai este și să eviți înțeparea sa cu o furculiță, pentru că acest lucru îi poate lua destul de mult din suculență.
„Temperatura cărnii contează. Pentru a preveni topirea grăsimii înainte de vreme (și astfel pierderea din suculență a burgerului), nu lăsați carnea la temperatura camerei deloc, trebuie să fie cât se poate de rece când ajunge pe tigaie sau grătar. Dacă între momentul tocării și gătire nu aveți timp să o lăsați la rece, atunci aveți grijă ca părțile componente ale mașinii de tocat să fi fost ținute la frigider (sau chiar congelator) în prealabil. Pe de alaltă parte, tigaia sau grill-ul trebuie să fie foarte fierbinți atunci când este pusă carnea pe ele. Temperatura ridicată va sigila exteriorul chiftelei și va păstra astfel hidratarea cărnii în interior. Le întoarceți o dată și gata și aveți grijă că nu folosiți o furculiță, care înțeapă carnea și lasă sucurile să se scurgă, ci o spatulă. Și nu uitați că la fel ca la friptură, carnea continuă să se mai gătească de la căldura reziduală și după ce este luată de pe foc, deci nu lăsați chiftelele pe tigaie până sunt perfecte, pentru că în burger vor ajunge prea făcute.”, a încheiat bucătarul chef.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News