Tu știi cât pește ar trebui să mănânci pe săptămână? S-ar putea să te surprindă răspunsul

Data publicării:
Sursă foto: Freepik
Descriere foto: Sursă foto: Freepik

Excesul nu este bun, dar în cazul peștelui, de obicei consumăm o cantitate mai mică decât cea recomandată. Orice dietă echilibrată și variată ar trebui să conțină o cantitate minimă din acest aliment nutritiv și sănătos.

Există multe moduri de a pregăti peștele. Se poate face la abur, la cuptor, la grătar, prăjit sau pane, în sos sau alături de legume. Este un aliment gustos, dar uneori uităm că este și sănătos și că aduce multiple beneficii corpului și minții noastre. Peștele nu ar trebui să lipsească din dieta noastră, deși, în general, tindem să mâncăm o cantitate mai mică decât cea recomandată.

Cât pește ar trebui să mănânci pe săptămână

Sănătatea noastră depinde de mulți factori și, deși alimentația este doar unul dintre aceștia, merită atenția noastră. Nu întotdeauna știm exact în ce constă o dietă echilibrată, de fapt, aceasta nici măcar nu trebuie să fie la fel pentru toți, deoarece fiecare persoană este diferită și are nevoi diferite. Cu toate acestea, există câteva reguli care pot fi aplicate majorității, cum ar fi cantitatea de pește pe care ar trebui să o consumăm pe săptămână dacă vrem să ne bucurăm de beneficiile acestui aliment, fără a ne preocupa de contraindicații, cum ar fi mercurul pe care ni-l poate aduce un consum excesiv.

Conform Agenției Spaniole de Siguranță Alimentară și Nutriție (Aesan), persoanele sănătoase ar trebui să consume până la 3 sau 4 porții de pește pe săptămână, alegând pești albi și albaștri. Cei care fac parte din populația mai vulnerabilă, cum sunt femeile însărcinate și copiii, atât cei mici cât și cei care se apropie de adolescență, au nevoie de recomandări mai specifice, cum ar fi reducerea consumului de pești cu un conținut ridicat de mercur, precum tonul roșu sau peștele spadă.

Deși beneficiile lor nu sunt întotdeauna luate în considerare, peștele conține proteine cu valoare biologică ridicată, adică, conține toți aminoacizii esențiali, vitaminele A și D și minerale precum iodul, zincul, seleniul sau fosforul. De asemenea, conține acizi grași precum omega-3 și iar sardinele, datorită oaselor, sunt o sursă excelentă de calciu.

Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci pește gras, potrivit experților de la Harvard

Greșelile pe care le facem adesea cu peștele

Pe lângă o dietă variată, nu strică să fie și delicioasă, așa că nu este o idee rea să cunoaștem care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem cu peștele și care pot face ca acesta să își piardă gustul și textura. Cunoașterea lor ne poate ajuta să le evităm, astfel încât rețetele noastre să iasă mereu perfecte și să nu ne fie greu să includem acest aliment în dieta noastră.

Este important ca peștele să fie de calitate, dar și să îl conservăm în mod corespunzător. Dacă peștele pe care l-am cumpărat este proaspăt, cel mai bine este să îl consumăm în aceeași zi, dar dacă trebuie să îl lăsăm pentru alt moment, îl putem păstra în frigider sau în congelator. Dacă l-am congelat, decongelarea corectă este, de asemenea, esențială; cel mai bine este să îl lăsăm în frigider câteva ore. Dacă la gătit păstrăm pielea, vom obține un pește mai suculent, deoarece ajută la reținerea sucurilor în interior. Nu este neobișnuit să ne depășim timpul de gătire, făcându-l astfel să devină uscat, de asemenea, avem tendința de a avea puțină răbdare, întorcându-l înainte de a fi gata, sau condimentându-l prea devreme, eliminând astfel umiditatea naturală a peștelui. Este mai bine să o facem chiar înainte de a-l găti și în cantități mici, pentru a-i potența aroma, nu pentru a o ascunde. În plus, fiecare tip de pește are un mod de gătire care îi favorizează textura și gustul, iar cunoașterea acestuia este esențială, notează 20minutos.es.

Te-ar putea interesa și: Cireșele, beneficii importante pentru sănătate. Motivul surprinzător pentru care trebuie să le consumi seara

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Valentina Miu | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel