Ultimele clipe din viața lui Petrică Mîțu Stoian. Cuvintele cutremurătoare ale marelui artist: „uite sora-mea cum am ajuns, în ce hal”

Data actualizării: | Data publicării:
Petrică Mâțu Stoian, sursa facebook
Descriere foto: Petrică Mâțu Stoian, sursa facebook

Marele artist Petrică Mîțu Stoian s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani, în urma unui șoc septic.

Vestea că Petrică Mâțu Stoian s-a stins din viață a șocat o țară întreagă, iar durerea este fără margini atât pentru cei care l-au cunoscut cât și pentru cei care l-au admirat ca artist.


Cântărețul de muzică populară Petrică Mîțu Stoian fusese infectat cu SARS-CoV-2 și dezvoltase maladia COVID-19. Trecuse de boală, dar rămăsese cu sechele pulmonare, care i-ar fi afectat terapia. Apropiații săi au dezvăluit că artistul a vrut să-și revigoreze plămânii așa că s-a dus la o clinică privată să facă terapie în camera hiperbară, potrivit DC Medical. De asemenea, acesta era și sub tratament medicamentos, fiindu-i administrate anticoagulante. Ei au povestit că după prima ședință Petrică Mîțu Stoian s-a simțit bine, a mers în cameră seara, dar că în cursul nopții a început să se simtă rău, iar la ora 3 dimineața  au venit cu salvarea și l-au dus la Spitalul Județean din Reșița. Sâmbătă, starea sa s-a agravat și medicii n-au mai putut să-l salveze.

Surorile regretatului solist de muzică populară au fost lângă acesta în ultimele sale clipe și spun că au încercat să-l liniștească, acesta fiind complet dărâmat psihic de starea în carea se afla. 

 

„Cu mine a vorbit, am stat două ore cu el acolo la cardiologie, două ore și ceva am stat acolo cu el. M-au lăsat să stau cu el, l-am ajutat. Îi spuneam hai nu te lăsa, hai că ești puternic. Îmi zicea <uite sora-mea cum am ajuns, în ce hal>

L-am văzut în fața ochilor și după patru ore, l-am văzut mort. Noi l-am iubit toți și am fost mândri de el, sunt atât de afectată încât nici nu pot să vorbesc bine, în ziua de astăzi dreptatea nu are loc. Nu mă gândeam să moară el, el era cel mai mic dintre noi”, a declarat una dintre surorile lui Petrică Mîțu Stoian, potrivit wowbiz. 


Cauza decesului marelui artist

 

În urma morții lui Petrică Mâțu Stoian au apărut tot mai multe speculații legate de problema care a dus la producerea decesului. Potrivit Antena3, se pare că în urma necropsiei, medicii au descoperit că marele artist s-a stins din viață din cauza unui vas de sânge care s-ar fi spart la nivelul plămânilor. Se pare că Petrică Mâțu Stoian ar fi ar fi luat o doză dublă de anticoagulante. Totodată, surse din unitatea spitalicească unde a fost internat Petrică Mâțu Stoian au dezvăluit că la necropsie, medicii legiști din Reșița au descoperit faptul că regretatul artist ar fi suferit o barotraumă. Mai exact, plâmânul lui Petrică Mâțu Stoian ar fi fost supus unui șoc din cauza dozei de oxigen. Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, în cazul decesului cântăreţului de muzică populară din judeţul Mehedinţi, Petrică Mîţu Stoian.

Ministerul Sănătății, precizări despre terapia în camere hiperbare, după moartea lui Petrică Mîțu Stoian: „NEINCLUSĂ în protocolul de tratament”


Declarațiile medicului care l-a tratat

 

Medicul care l-a tratat vine și face declarații despre starea de sănătate a lui Petrică Mâțu Stoian chiar înainte de moarte. 


„La noi domnul a venit cu o stare clinică aparent bună, aceste diagnostice nu sunt compatibile cu starea lui clinică la momentul sosirii. Sigur, aceste diagnostice sunt după ce s-a degradat starea de sănătate. La noi, domnul a venit cu parametri vitali normali, în urma consultației inițiale a primit aprobarea de a intra într-o primă testare în spațiul hiperbar”, a declarat medicul la Antena 3.


Medicul spune că nu crede că din cauza tratamentului din camera hiperbară s-ar fi stins din viață regretatul Petrică Mâțu Stoian.


„Eu l-am tratat! Nu cred că domnul Petrică Mîțu-Stoian a decedat din cauza expunerii la oxigen!
Acele discuții legate de această 'explozie' în termeni populari, aceste barotraume, nu se susțin pentru că în timpul tratamentului hiperbar pot apărea două tipuri de probleme.
Pot apărea probleme acute, pe fond mecanic, prin proces fizic al presiunii, caz în care leziunile apar în timpul terapiei sau imediat după și se manifesta cu durere, junghi toracic, dispnee”, a adăugat medicul.

 

„Cântecele lui vor rămâne”

 

 Niculina Stoian a vegheat la căpătâiul lui Petrică Mîțu Stoian

 

Este foarte greu, dar eu am norocul unui colectiv impecabil care m-a susţinut şi a fost alături de mine încă din clipa în care am aflat ce s-a întâmplat cu Petre şi până în momentul în care Petre a ieşit din curtea instituţiei şi a plecat la Teatrul Naţional.


Am avut alături de mine toate instituţiile oraşului Craiova şi trebuie să mulţumesc Primăriei şi doamnei primar Olguţa Vasilescu, Poliţiei, tuturor instituţiilor care m-au ajutat şi m-au susţinut în fiecare clipă. E foarte greu să ai grijă de tot ce se întâmplă; de oamenii care vin şi întreabă, de angajaţii, fiecare dintre ei trebuie să facă ceva, să ai grijă să nu le impui nişte lucruri şi să-i faci să participe cu sufletul.

Fiecare dintre ei a pus suflet în tot ce s-a întâmplat. Astăzi noi am fost prezenţi alături de el. Am adus din Mehedinţi, de acolo de unde suntem noi, am adus garda lui Tudor Vladimirescu.
Ne-am dorit ca Petre să aibă parte de drapel alături el şi să simtă că nu a aparţinut doar Gorjului şi Doljului, ci că Mehedinţiul a fost alături de el.

A fost cumva o formă de recunoştinţă a mehedinţenilor în plus faţă de i-a dăruit Gorjul şi Doljul. A fost foarte greu, dar cred că cel puţin din punctul meu de vedere şi pentru sufletul meu greul începe de acum încolo, pentru că nu va mai fi fizic. Cântecele lui vor rămâne, dar nu va mai fi fizic şi atunci pentru cei care aveau nevoie de el. Eu nu mă întâlneam foarte des cu el”, a povestit Niculina Stoican, la România TV.

 

„Nicio secundă nu a rămas singur”

 

Totul a fost pus la punct secundă cu secundă. Fiecare om din Ansamblul Folcloric „Maria Tănase” a ştiut ce are de făcut. Încă de duminică dimineaţa, de când am pregătit foaierul de la poarta instituţiei cu flori şi pozele lui, cu „rămas bun, maestre”. Îi plăcea mult să i se spună maestre. Zâmbea aşa ironic… Fiecare moment a fost pregătit de noi toţi. Toată noaptea, cât a stat la Amsamblul Folcloric „Maria Tănase”, s-a făcut gardă lângă el. Nicio secundă nu a stat singur.

Am povestit toată noaptea lângă el. Ne-am amintit. Am fost lângă el eu, fosta lui soţie, Carmen, familia de la Piteşti cu băiatul pe care el l-a luat sub aripa lui ocrotitoare şi l-a îndrumat să cânte.. A fost finul lui de la Târgu Jiu. Au fost dansatorii noştri care au făcut gardă, o parte din angajaţi. Una dintre fetele familiei Guşman.. Nicio secundă nu a rămas singur.

În sufletul meu, mi-am dorit ca atât cât va sta la „Maria Tănase”, să aibă parte de regulile pe care noi le respectăm în Mehedinţi la o înmormântare. Am vrut dimineaţa să-i cântăm Zorile, dar nu m-am avut putere. Nu am găsit această putere şi nu le ştia nimeni ca la Mehedinţi. Ar fi trebuit să fie trei femei care să le cânte şi la asta nu m-am mai gândit. Nu m-a mai dus mintea. Nu m-am gândit, dar măcar am stat lângă el şi fiecare dintre noi a povestit şi şi-a amintit.

Se spune în tradiţia populară să nu există moarte fără râs şi nuntă fără plâns. Am plâns şi am râs amintindu-ne de câte făceam cu el. Cât l-am avut la „Maria Tănase, poate că nu e potrivit ce spun. Cei care am avut grijă de el şi ne-am dorit să vadă că l-am preţuit cu toţii şi că el nu este doar al Mehedinţiului, pentru că el este al ţării întregi”, a mai spus Niculina Stoican la România TV.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Veronica Mavrodin | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel