Un manuscris adnotat de Napoleon I a fost pus în vânzare la Paris pentru 1 milion de euro

Data actualizării: | Data publicării:
Pictură, foto Unsplash/ autor: Boston Public Library
Descriere foto: Pictură, foto Unsplash/ autor: Boston Public Library

Un manuscris unic, dictat şi adnotat de împăratul Napoleon I în timpul exilului său pe insula Sfânta Elena şi care prezintă legendara Bătălie de la Austerlitz din 1805, a fost pus în vânzare contra sumei de 1 milion de euro, începând de miercuri, la Paris.

Conţinând 74 de pagini cu un scris dens, acest manuscris dictat fidelului său prieten, generalul Henri-Gatien Bertrand, a fost corectat de Napoleon, care tăia anumite cuvinte şi adăuga remarci cu un scris minuscul pe marginea textului. În total, fostul împărat francez a făcut 11 adnotări. Documentul este însoţit de un plan al bătăliei, desenat de împărat pe hârtie de calc.

În contextul apropierii bicentenarului morţii fostului împărat francez, care a murit pe 5 mai 1821, acest manuscris despre cea mai mare victorie militară din cariera lui, obţinută pe 2 decembrie 1805, în pofida inferiorităţii numerice a armatei sale, este expus la galeria "Arts et autographes" din Paris şi a fost scos la vânzare contra sumei de 1 milion de euro.

Deşi există numeroase documente despre acea bătălie, exemplară prin ingeniozitatea ei strategică, prezentată încă în şcolile militare de prestigiu, inclusiv la Saint-Cyr, acest text arată un Napoleon extrem de preocupat de posteritatea lui.

"Bătălia celor trei împăraţi" s-a desfăşurat, simbolic, în ziua ce marca prima aniversare a proclamării lui Napoleon I în calitate de împărat al Franţei.

Coaliţia dintre Francisc I al Austriei şi ţarul Alexandru I al Rusiei, finanţată de Anglia, s-a dizolvat după eşecul de la Austerlitz.

Manuscrisul a fost achiziţionat în anii 1970 de proprietarul galeriei "Arts et autographes", Jean-Emmanuel Raux, expert în autografe originale, care l-a descoperit la o licitaţie organizată de moştenitorii generalului Henri-Gatien Bertrand în castelul lor din Chateauroux.

Întreaga campanie ce a precedat faimoasa bătălie, replierile, negocierile purtate pentru a-i face pe adversari să creadă în slăbiciunea armatei napoleoniene, apoi înfruntarea în sine sunt detaliate în acest document, potrivit căruia Napoleon însuşi a ales locul în care să îşi prindă duşmanii în capcană cu opt zile înaintea luptei, notează Agerpres. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Bianca Moldoveanu | Categorie: Externe


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel