Fiecare persoană și fiecare corp sunt diferite, datorită geneticii și stilului de viață, astfel încât alimentația noastră nu poate fi la fel pentru toți. Consultarea unui specialist ne ajută să personalizăm dieta.
Se știe de mult timp că dieta strictă, de orice tip ar fi ea, a devenit o măsură depășită și ineficientă pentru a slăbi. Nu este de mirare că mai mult de 90% din persoanele care urmează o dietă strictă își recuperează (și în multe cazuri o depășesc) greutatea inițială.
Mult mai rezonabil și eficient este să menținem o serie de obiceiuri sănătoase, dar și realiste, care să ne ajute să dăm sens stilului nostru de viață și pe care să le putem păstra în timp. Dintre toate măsurile posibile, nutritionista Melyssa Chang subliniază pe contul său de Instagram că ceea ce este cel mai recomandat este personalizarea, pentru că nu la toți funcționează aceleași lucruri.
Din cele patru rutine pe care Melyssa Chang le recomandă pentru o alimentație sănătoasă, cea mai importantă constă în a încerca să personalizăm ceea ce mâncăm, deoarece suntem toți diferiți, din punct de vedere genetic, al constituției, apetitului și circumstanțelor vieții noastre. Astfel, nu pot exista adevăruri absolute pentru toți. Este esențial să înțelegem nuanțele.
Există o serie de „adevăruri parțiale” în nutriție, care uneori pot deveni chiar minciuni, și pe care trebuie să învățăm să le lăsăm în urmă pentru a progresa în alimentația corectă, pentru a obține un stadiu de bunăstare care să se mențină în timp.
De aceea, nutriționista recomandă să căutăm sfaturi de la un specialist care să ne ajute să descoperim care sunt cu adevărat nevoile noastre alimentare. Deși mâncăm de mai multe ori pe zi, nimeni nu ne învață cum să o facem într-un mod echilibrat. Ce este potrivit pentru unii, poate să fie dăunător pentru alții, deoarece sunt implicați mulți factori care nu depind de voința noastră.
Prin urmare, este important, dacă dorim să ne modificăm obiceiurile, să ne lăsăm consiliați (cel puțin la început, pentru a stabili câteva idei de bază) de un nutriționist care să ne ajute să înțelegem ce, cum, cât și cu ce frecvență trebuie să mâncăm pentru a obține rezultate optime și a ne îmbunătăți sănătatea.
Un alt punct important, conform expertului, se referă la semnalele pe care le trimite fiecare organism. Nutriționista explică pe rețelele sale sociale: „Corpul tău este înțelept și trebuie să înveți care sunt adevăratele tale semnale de foame. Astfel, vei mânca doar ceea ce ai nevoie”.
Ea adaugă: „Nu te poți compara cu nimeni: ești o persoană unică, cu metabolismul, genetica, sistemul hormonal, microbiota și cheltuielile tale de energie proprii”… De aceea, este important să stabilim un plan care să se adapteze nevoilor fiecăruia.
Activitatea fizică este benefică și necesară de la sine și nu „scuza” pentru a mânca tot ce dorim. Ordinea factorilor, în acest caz, chiar contează; adică „exercițiile fizice nu pot fi o monedă de schimb pentru mâncarea pe care o ingerăm”.
Prin această afirmație, Chang dorește să sublinieze că ordinea corectă este că ne hrănim pentru a ne putea antrena corpul, pentru a avea energia necesară pentru a face sport, și nu invers: nu facem exerciții fizice pentru a mânca apoi.
Alimentele sănătoase, cum ar fi legumele de tot felul, sunt întotdeauna o idee excelentă în bucătărie, și trebuie să încercăm cu orice preț să ne bucurăm de consumul lor, punând imaginație în modul în care le prezentăm pe masă pentru a ne face să ne dorim să le mâncăm mai des, relatează 20minutos.es.
Așa cum explică Melyssa Chang: „Legumele sunt mereu binevenite și este mai bine să le mâncăm cu satisfacție decât cu ură. Este absolut normal să nu ne placă să mâncăm broccoli fiert, așa cum este; de aceea sugerez să încercăm combinații noi. Și dacă avem nevoie de sos pentru a-l însoți, îl putem adăuga, pentru că asta înseamnă că este sănătos pentru noi.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News