Alimentele pe care nu trebuie să le prepari în casă. Sunt la fel de bune și cumpărate din magazin. Mihaela Bilic: „Ușurați-vă munca în bucătărie”

Data actualizării: | Data publicării:

 Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt alimentele pe care nu merită să le prepari în propria bucătărie.

De regulă, mâncarea gătită în casă este mult mai sănătoasă decât cea cumpărată din magazine, însă și gustul este unul mult mai bun. Cu acest lucru sunt de acord toți specialiștii, printre care și Mihaela Bilic, care spune totuși că există câteva excepții și de la această regulă. Specialista spune, astfel, că unele preparate gata din comerț pot fi la fel de sănătoase, ba chiar poți face și economie de diferite resurse, cum ar fi bani sau timp, dacă optezi pentru varianta lor din supermarket.

„Făcut în casă sau cumpărat?
Când vorbim despre mâncare toată lumea știe că e mai bine să fie făcută în casă decât cumpărată, mai bine gătită de noi decât produsă de industria alimentară. Dar și această regulă are excepții, există alimente gata preparate care sunt nu doar sănătoase și gustoase, dar facem chiar economie la capitolul bani și efort de gătit. Iată care sunt produsele pe care este mai bine să le cumpărați, decât să le faceți în casă”, a scris Mihaela Bilic pe rețelele de socializare. 

VEZI și: Salată de vinete și tochitură de dietă. Mihaela Bilic te învață să mănânci preparate tradiționale fără să te îngrași

Mihaela Bilic recomandă sucul de roșii din comerț

Primul pe lista medicului nutriționist este chiar sucul de roșii. Deși majoritatea gospodinelor obișnuiesc în fiecare vară și toamnă să-și prepare propriul bulion, Mihaela Bilic spune că cel din comerț poate fi mult mai econom din multe puncte de vedere.

„Sucul de roșii și pasta de tomate merită cumpărate ca atare, vă scutește de efortul de a căra de la piață zeci de kilograme de roșii care trebuie apoi spălate, tăiate și transformate în suc. Nu mai punem la socoteală consumul de gaze pentru fierberea și sterilizarea borcanelor! Italienii sunt cei mai buni când vine vorba de “passata di Pomodoro”, rețetele lor sunt curate, produsul este făcut din roșii bine coapte, iar prețul mai mult decât rezonabil.”, a continuat acesta.

VEZI și: Halloween Spectacola - Povești de groază cu... Mihaela Bilic: „Am o strategie care blochează ghinionul” / EXCLUSIV

Foile de plăcintă sunt și ele recomandate

Lista continuă cu foile pentru plăcintă, pentru care ar trebuie să optăm mai mereu pentru varianta gata preparată, sugerează Mihaela Bilic. Procesul lor de pregătire în casă poate fi unul mult prea amplu și complicat uneori, astfel încât nu se merită să pierzi atât de mult timp.

„Foile de plăcintă pentru baclava sau plăcinta cu brânză se găsesc de cumpărat, nu merită să pierdeți timpul să le faceți în casă. Este prea mult efort și timp pierdut să frământați și să întindeți foi subțiri precum hârtia, industria alimentară știe să le facă mai bine! Același lucru este valabil și pentru aluatul de foietaj, crește mai frumos și are zeci de straturi în varianta de cumpărat. Citiți eticheta și alegeți producători care folosesc ingrediente curate, fără adaos de substanțe chimice.”, a continuat ea.

„Să faci o pâine bună nu e la îndemâna oricui!”

Lisa făcută de Mihaela BIlic continuă cu pâinea. Chiar dacă multe gospodine aleg în ziua de astăzi să o preparare singure în casă, specialista spune că acest lucru nu înseamnă neapărat că produsul final va fi și unul mai sănătos. O pâine sănătoasă, care nu balonează, trebuie să respecte mai multe criterii, pe care le-ar putea ști doar un brutar cu o experiență mai mare în domeniu.

„Dacă tot vorbim de cocă și aluat, merită știut că și pâinea de calitate trebuie făcută de un brutar cu experiență. Multe persoane și-au luat aparat de frământat și copt pâine, dar asta nu înseamnă că produsul rezultat este mai sănătos și mai curat decât o pâine de cumpărat. Ca să fie ușor de digerat și să nu baloneze, pâinea se face din aluat care a stat la dospit 24-48 de ore, astfel încât bacteriile din drojdie sau maia să poată realiza predigestia glutenului. Și timpii de coacere trebuie respectați, ori asta nu știe să facă decât un brutar cu multă experiență. Să faci o pâine bună nu e la îndemâna oricui!,” a continuat medicul nutriționist.

VEZI și: Obiceiul alimentar care te îmbătrânește. Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Este dușmanul tinereții și al pielii”

Puteți opta pentru fasolea, lintea și năutul din conservă

Nu trebuie să uităm nici de alimentele sub formă de boabe, pentru care vom scuti extrem de mult timp, dacă alegem varianta lor de tip conservă, din magazine, explică Mihaela Bilic. În caz contrar, timpul lor de gătire va fi unul extrem de lung, iar resursele folosite vor fi și ele pe măsură.

„Fasole boabe, lintea și năutul sunt mai simplu de cumpărat în conservă, gata fierte. Cu excepția situației în care gătiți la cazan, pentru o armată de oameni, varianta în conservă ne permite să consumăm aceste boabe de fără risc de balonare, fără să ardem gazul ore întregi ca să le fierbem în mai multe ape. Avem avantajul că le găsim în mai multe variante de formă și culoare, în câteva minute poți să faci o mâncare de linte sau o iahnie de fasole chiar și pentru două persoane.”, mai spune ea. 

Citește și: Riscurile la care te supui dacă mănânci fructe pe stomacul gol. Carmen Brumă: „Acestea ar fi principalele dezavantaje”

Brânzeturile din magazin, ideale pentru consum

Nu în ultimul rând, Mihaela Bilic trece pe lista sa și brânzeturile prelucrate industrial și în condiții speciale. Acestea sunt mult mai atent preparate și în condiții extrem de sterile, astfel încât nu există niciun risc pentru sănătate, spune ea. 

„Brânzeturile și cașcavalul de calitate sunt făcute industrial, nu artizanal. Acasă, după metode empirice, putem face brânză de vaci proaspătă și caș. Însă brânzeturile maturate presupun metode profesioniste de prelucrare a laptelui, culturi bacteriene atent selecționate, controlarea procesului de fermentare și reguli stricte de igienă. Brânza cumpărată din piață nu are același gust de fiecare dată, nu știm în ce condiții a fost obținută, iar după câteva zile își schimbă și culoarea și textura. Avem telemea artizanală dar rețeta nu e clară, nu știm să facem brânză de capră sau brânzeturi maturate, așa că mai bine le cumpărăm de la producători experimentați. 
Ușurați-vă munca în bucătărie și petreceți timp în familie, alături de cei dragi. Iar când vine vorba de mâncare faceți alegeri istețe, putem avea o alimentație sănătoasă chiar și cu produse de cumpărat!”, a încheiat Mihaela Bilic.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Andreea Cercel | Categorie: Sanatate


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel