Vasile Ioana: Acest aliment a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război

Data publicării:
 Părintele Vasile Ioana, captură video Youtube
Descriere foto: Părintele Vasile Ioana, captură video Youtube

Începutul anului nou bisericesc, pe 1 septembrie 2024, aduce prilejul de a face schimbări pozitive în viața de zi cu zi.

Preotul Vasile Ioana, cunoscut pentru îndrumările sale spirituale, a oferit o serie de sfaturi menite să ajute credincioșii să înceapă acest an cu o abordare echilibrată și sănătoasă.

 

Unul dintre primele îndemnuri ale preotului a fost legat de importanța ordinii și curățeniei în casă. „Veți fi mai liberi cu mintea și vă veți simți mai bine când este curat în casă. Felul în care arată casa noastră este radiografia interiorului nostru”, a spus Vasile Ioana, subliniind legătura dintre mediul extern și starea noastră interioară.

 

Preotul a vorbit și despre impactul negativ al excesului de social media și al obiceiurilor alimentare nesănătoase.

 

„Nu cumva ne rugăm prea puțin? Nu cumva ne luăm cu mâncarea care ne ia jumătate din zi? Patru ore cu piață, cumpărat, gătit etc. Lăcomia pântecelui încă mai există. Și atunci haideți să mâncăm mai puțin. Desigur, dacă munca pe care o faci îți cere să mănânci mai mult nu este păcat. Sfatul meu onest pentru voi este ceva ce fac și eu: Nu mai mănânc pâine după ora 16.00. Dacă este nevoie să mănânci pâine la micul dejun, este în regulă. Dar este prea multă pâine în poporul român! Și mulți dintre noi avem intoleranță la gluten. Mulți dintre noi nu suntem sănătoși, nu suntem bine pentru că mâncăm multă pâine”, a zis Vasile Ioana.  

„De asemenea, mâncăm mult zahăr. Haideți să renunțăm la pâine și zahăr. Haideți să încercăm! Zahărul a distrus oamenii mai mult decât a făcut-o orice război. Haideți să reducem puțin cantitățile alimentare! Haideți să mâncăm mai puțin seara! Haideți să facem mișcare fizică! Românii sunt sedentari. Stăm cu fundul în birou, apoi ne punem fundul în mașină și apoi ne punem fundul acasă, pe canapea. Stai pe loc prea mult. Și eu am început să fac mișcare fizică aproape în fiecare zi. Merg trei ore pe zi, într-un pas mai mișcat puțin. Nu este nevoie neapărat să alergi, poate ai probleme cu un genunchi etc. Dar mergi săltat! Dacă nu putem ieși afară, putem să facem 12 mătanii în fiecare seară”, a mai spus Vasile Ioana.

Vasile Ioana încurajează astfel credincioșii să adopte un stil de viață mai simplu și mai sănătos, atât fizic, cât și spiritual, începând acest nou an bisericesc cu o atitudine de curățenie interioară și exterioară.

 

 

 

Consumul excesiv de pâine și zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Pâinea albă are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate crește rapid nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru poate duce la fluctuații ale energiei și poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină.

Zahărul adăugat în alimentele și băuturile noastre poate contribui la un aport caloric excesiv și, implicit, la creșterea în greutate. Consumul excesiv de zahăr poate duce la dezvoltarea rezistenței la insulină, crescând riscul de diabet de tip 2. Zahărul poate contribui la creșterea nivelului de trigliceride și colesterolul LDL (rău), ceea ce poate duce la un risc mai mare de boli de inimă. Zahărul este o cauză principală a cariilor dentare, deoarece bacteriile din gură se hrănesc cu zahăr și produc acizi care atacă smalțul dinților.

 

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team | Categorie: Stiri


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel