Preotul Vasile Ioana a dezvăluit care este semnificația de Vinerea Mare.
Este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos pentru iertarea păcatelor noastre şi i se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Seara, lumea merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului Domnului, slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos, notează Agerpres.
Preotul Vasile Ioana a mărturisit, în emisiunea Vorbește lumea, că, în această zi de mare sărbătoare se ține post negru, iar după apusul soarelui se servește doar ceva uscat.
„În toate vinerile postim, pentru că într-o zi ca asta, oamenii au vrut să-l ucidă pe Dumnezeu și, desigur, nu au reușit. Rugăminte mare, astăzi nu mâncăm nimic. Majoritatea oamenilor astăzi postesc negru, fără ulei, fără nimic. După apusul soarelui se servește ceva uscat: un cartof mare, băgat în cuptor, apă, pâine și atât”, a afirmat preotul Vasile Ioana.
Vasile Ioana a mărturisit că Iisus Hristos ne-a învățat în Vinerea Mare să iertăm.
„Iisus Hristos, imediat după ce a fost răstignit pe cruce a spus, ‘Părinte, iartă-le lor păcatul acesta că nu știu ce fac’. Omul care iubește cu adevărat are puterea de a ierta. Gândiți-vă în ce chinuri era el, în cuie. Iertarea este rodul iubirii. Un om puternic, un om curajos, frumos, iartă. Un om care nu știe să ierte nu e fericit. De aceea, răutatea este un semn de slăbiciune. Oamenii răi sunt slabi. Și curajul, forța, puterea este a oamenilor care știu să ierte și rămân luminoși. Aici este taina”, a spus preotul.
Totodată, duhovnicul a precizat că în această zi este bine să îi cerem iertare lui Dumnezeu pentru greșelile noastre.
„Oricât ai greși, poate n-ai mâncat de post săptămâna asta, poate că ai făcut toate tâmpeniile. Dumnezeu nu are o problemă că tu păcătuiești. Are o problemă că tu rămâi în prostie și păcate. Dar dacă tu te scuturi puțin, Dumnezeu îți dă darul iertării, care vine în urma stării tale de părere de rău”.
„Toți românii vin la Prohod. Epitaful reprezintă mormântul lui Iisus. Și dacă noi nu putem să fim acum în Ierusalim, intrăm fiecare în Biserica noastră și trecem pe sub masă de trei ori. În Vinerea Mare mergem cu toți cu flori la mormântul Domnului.
Sărutăm epitaful. Și apoi trecem pe sub masă, sărutăm crucea lui, îi sărutăm picioarele pentru că el a stat în cuie și și-a vărsat sângele pentru noi. Împreună pătimim cu el. De aia postim. Noi intrăm în mormânt cu el, ca să ieșim împreună cu el. Nu putem să spune Hristos a înviat peste două zile, dacă nu plângem astăzi”, a declarat preotul Vasile Ioana despre Vinerea Mare.
Citește și: Săptămâna patimilor - Vinerea Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce nu ai voie să faci în această zi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News