Vineri 13! Zi cu ghinion sau superstiție? Ce zic experții

Data publicării:
Fotografie de la Thirdman/Pexels
Descriere foto: Fotografie de la Thirdman/Pexels

Astăzi este o zi de încercare pentru superstițioși, deoarece ne confruntăm cu temuta „vineri, 13”.

Această dată este văzută ca fiind extrem de ghinionistă în întreaga lume, dar puțini cunosc adevăratele origini ale acestei superstiții. Deși există mai multe teorii, este clar că „vineri, 13” este asociată cu ghinionul în multe culturi.

Deși nu există dovezi clare care să demonstreze că această zi ar aduce neapărat ghinion, frica de „vineri, 13” a persistat de-a lungul secolelor. La rădăcina acestei superstiții stau influențele religioase, în special din creștinism. Una dintre explicațiile legate de ghinionul acestei zile provine de la Cina cea de Taină, unde au fost 13 participanți, inclusiv Iuda, trădătorul lui Iisus. În plus, ziua de vineri a fost ziua crucificării lui Iisus, ceea ce a dat o semnificație negativă acestei zile.

De asemenea, ziua de vineri a avut o reputație negativă încă din Evul Mediu, când se credea că vrăjitoarele se întâlneau pentru ritualuri în această zi. Cât despre numărul 13, acesta este atât de temut încât a dat naștere termenului „triscaidecafobie” – frica de numărul 13.

Un alt eveniment istoric care a întărit legătura dintre ghinion și „vineri, 13” este prăbușirea Ordinului Templierilor. Pe 13 octombrie 1307, într-o zi de vineri, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea templierilor, mulți dintre aceștia fiind torturați și executați. Acest moment a fost considerat de mulți drept o zi fatidică.

Superstiția a continuat să crească în secolele XIX și XX, fiind alimentată de literatură, filme și mass-media. Romane precum „Friday, the Thirteenth” de Thomas W. Lawson și franciza de filme „Friday the 13th” au consolidat mitul. Astăzi, frica de „vineri, 13” este atât de răspândită încât, în unele țări, clădirile evită să aibă un etaj sau o cameră numerotată cu 13.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Dana Mihai | Categorie: Homepage


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel