Care este cuvântul pe care nu îl poate tolera Carmen Tănase: „Mă scoate din sărite. Asta este sărăcie de limbaj”

Data actualizării: | Data publicării:
carmen tanase foto:youtube/gand la gand cu teo
Descriere foto: carmen tanase foto:youtube/gand la gand cu teo

Carmen Tănase a mărturisit care este cuvântul pe care nu îl poate tolera și ce alte dificultăți a mai întâlnit artista în ceea ce privește vocabularul și modul de exprimare.

Carmen Tănase, una dintre cele mai îndrăgite și respectate actrițe din România, a abordat recent, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir, o problemă lingvistică: utilizarea excesivă și inadecvată a cuvântului „super” în limbajul cotidian.

Te-ar putea interesa și: Carmen Tănase a mărturisit avantajele și dezavantajele vârstei înaintate: „Meriți, nu meriți, te respectă. Mă recunosc”

„Mă scoate din sărite”

„Mă scoate din sărite cum toată lumea acum cum toată lumea folosește la orice, și la trei cuvinte, super. Asta este sărăcie de limbaj.

Spune foarte. De ce spui super? „Super-mega-cool” - Ce-ai zis, mă? Ce înseamnă asta? „E super tare, e super negru, e super elegant”. Dar de ce, că sunt atâtea cuvinte? Păi de aia nu înțelegi ce vorbesc eu. Pentru că nu e super. Aia e”, a spus Carmen Tănase, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir.

Te-ar putea interesa și: Lumea bucătăriei tradiționale grecești, explorată în România: „În gastronomie nu este vorba de supraviețuire”

Carmen Tănase consideră că abuzul de cuvinte, precum „super”, în locul unor termeni mai adecvați și specifici, reprezintă o sărăcie de limbaj. Ea subliniază că limba română oferă o gamă largă de cuvinte, care pot fi folosite pentru a exprima diverse nuanțe și intensități, fără a recurge la un singur adjectiv „super” pentru toate situațiile.

„Ce e atât de greu în ce am rostit? Că rostesc simplu, nu știu să rostesc complicat”

Te-ar putea interesa și: „Consumul de zahăr exagerat duce la diverse tipuri de cancere”. Dr. Mihail: „Toate studiile spun în unanimitate asta”

Un alt aspect pe care Carmen Tănase l-a adus în discuție este dificultatea pe care o întâmpină uneori în a fi înțeleasă de cei din jur. Actrița se confruntă cu situații în care interlocutorii săi par să nu priceapă cuvintele pe care le folosește, deși acestea sunt simple și uzuale.

„Eu am probleme mari, că nu pricep. Și zic: Ce e atât de greu în ce am rostit? Că rostesc simplu, nu știu să rostesc complicat. N-ai înțeles? Cum n-ai înțeles, când eu am folosit 4 cuvinte clare, de le folosește toată lumea. Nu le-am luat din dicționar”, a spus Carmen Tănase, în cadrul podcastului moderat de Teo Trandafir. 

Această problemă poate fi atribuită, în parte, erodării vocabularului comun din cauza folosirii excesive a unor termeni generici, precum „super”. Când limbajul devine uniform și sărăcit, capacitatea de a înțelege și de a comunica eficient este afectată.

Te-ar putea interesa și: Maria Obretin, mărturisiri despre relația cu bunica: „O femeie care mi-a umplut universul în copilărie. A fost sufletul familiei”

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autorul articolului: Ana-Maria Bugiu | Categorie: Vedete


Get it on App Store Get it on Google Play



pixel